Szakmai konferencia

2010. november

27.

A projekthez kapcsolódóan november 26-án szakmai konferenciát rendeztek a kapuvári polgármesteri hivatalban.
 

– Hideg, jeges nap a mai, de az esemény szívet-lelket melenget – fogalmazott a rendezvény nyitóbeszédében Németh Csonka Gábor alpolgármester, utalva a város elképzelésére, miszerint Kapuvár váljon az egészség központjává, s ez az álom megvalósulni látszik. – Legnagyobb kincs az egészség – mondta, s hozzátette: a beruházással visszataláltunk az egészséghez. – Most rendkívül jó érzés kapuvárinak – és környékbelinek – lenni!

– Saját erőnkből nem tudtuk volna megvalósítani a fejlesztést – tette hozzá dr. Benedek Zoltán, a Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet főigazgatója. – A támogatásnak köszönhetően az új épületben összesen harminchárom szakma kapott helyet, melyek a kapuváriak és a környékbeliek egészségét szolgálják.

A szót a kórház informatikai beszállítója, a Baker Soft Kft. ügyvezetője, Szőke N. István vette át, aki online kapcsolattartás kiépítés fontosságáról beszélt.

Dr. Kerekes György a kapuvári kórház orvos-igazgatója az egynapos sebészet előnyeiről tartott tájékoztatót, melynek lényege, hogy minél gyorsabban vonják ki a beteget a kórház deprimáló hatása alól, annál előbb meggyógyul.

– Korábban minden belgyógyász polihisztor volt, ma már azonban minden orvos specializálódik – fogalmazott dr. Juronics Katalin gasztroenterológus. – Bármilyen szép az új kórház, a szakma iránti alázat nélkülözhetetlen!

Dr. Kiss Zsuzsanna kardiológus a múltat elevenítette fel. A kardiológiai osztály mindössze három ággyal alakult meg 1979-ben, s ma már a projektnek köszönhetően új, korszerűen felszerelt műszerparkkal zajlik a szakrendelés.

A neurológiai és pszichiátriai szakrendelésről dr. Balázs-Fényi László beszélt, hangsúlyozva, hogy e két terület nem válhat külön, együtt kell dolgozni a jó működés érdekében. Beszédében kiemelte a szorongást, mint kortünetet, s egyben felhívta a figyelmet, hogy az könnyen depresszióvá alakulhat. A csapatmunka fontosságáról szólva elmondta: a közös feladat egy új, modern kórház képében összpontosult.

Dr. Nagy Gizella örömmel jelentette ki, hogy a laboratórium idén ünnepli negyvenöt éves fennállását, melyet méltóképpen ünnepelhetnek az új környezetben. Céljuk, hogy munkájukkal ők is hozzájáruljanak a térség magas szintű egészségügyi ellátásához.